Figyelmeztetés

Can't load Google maps without an API key. More information can be found in our documentation at joomla.digital-peak.com.

A nemezről

226A nemezkészítés sokkal régebbi mesterség, mint a fonás vagy szövés. Őshazája Közép- és Belső-Ázsia, valamint az európai pásztornépek által lakott területek. A hagyományos nemezelési eljárások, mintavilág és technikák is innen származnak, és ezek évezredek alatt alig változtak. Talán éppen ezért alakult ki, hogy minden nemezkészítő nemzet mintáiban kísértetiesen hasonló motívumok fedezhetők fel.

kep 764Rendszerint a nők feladata volt évente elkészíteni azokat a használati nemeztárgyakat, amikre a családnak szüksége volt.

jurta2Sok ázsiai országban, ahol mindmáig foglalkoznak pásztorkodással, ma is élő hagyomány, hogy nemezből készítenek sátrakat, szőnyegeket, takarókat, izzasztókat, süvegeket, lábbeliket, hogy csak egy párat említsünk. Érdekesség, hogy egy nemezsátor elkészítéséhez egy egész nyáj éves gyapjúhozamára van szükség.

118A technológia évezredek alatt alig változott. Ma is igen sok használati és dísztárgy készül nemezből. Ebben a mai, rohanó világban, ahol egyre több az egyforma tucatáru, egy nemeztárgy a melegséget, a nyugalmat és az egyediséget hozza el a tulajdonosának. Jó ránézni, kézbe venni, használni.

089Én kizárólag hagyományos módon, meleg víz és szappan felhasználásával készítem a nemezeimet, az úgynevezett tűnemezeléssel nem foglalkozom. Munkáimat inkább az iparművészet, mintsem a népművészet jellemzi. Szeretem a határokat feszegetni, kipróbálni, hogy miket lehet ebből a csodálatos anyagból elkészíteni.

Hírlevél

Értesülj időben az újdonságokról, akciókról!

Kedvelj bennünket