Figyelmeztetés

Can't load Google maps without an API key. More information can be found in our documentation at joomla.digital-peak.com.

Nemeztárgyak ápolása

Sokan azt gondolják, hogy a nemez nem tisztítható, pedig nem így van. Valójában a nemez tisztításakor nem igazán tudunk benne kárt okozni! A hagyományos technika az, hogy télen kifektetjük a hóra, megforgatjuk benne, és hagyjuk kiszellőzni, megszáradni. Kétségtelen azonban, hogy ez manapság ritkán kivitelezhető. Ezért leginkább a kézi mosást ajánlom langyos-meleg, szappanos vízben. Erre a célra bármely lanolin tartalmú szappan kiváló (pl. Baba szappan). Bátran dörzsöljük és nyomkodjuk át a nemezt, nem kell félni ettől, hiszen így születtek! Ez hasznos a kisebb tárgyaknak, nyakláncoknak, figuráknak, sálaknak is. A nagyobb faliképet itassuk át ugyanilyen vízzel, tekerjük fel és hengereljük át párszor! Mosás után alaposan öblítsük ki és igazítsuk formára, mert azt az alakot fogja megtartani, ahogy megszárad! A faliképeket fektetve hagyjuk megszáradni!

Másik fontos témakör a molyok elleni védelem. A legjobb, ha a nemez "használatban - mozgásban" van. A molynak eszébe sincs belemászni egy olyan hajcsatba, amelyet naponta fel - és levesznek, vagy egy játékfigurába, amivel az öcsi rendszeresen játszik. Ha nincs kéznél egy öcsi, a hagyományos védekezés, hogy levendulát rakunk mellé és időnként megmozgatjuk, átszellőztetjük. És ha még ez sem megoldható (vagy biztosra akarunk menni), fújjuk be szintetikus molyirtóval!

 

Hírlevél

Értesülj időben az újdonságokról, akciókról!

Kedvelj bennünket